V primeru naravne nesreče pokličite: 112.

V primeru pogrešane osebe pokličite: 113.

 

Kinološko društvo za Iskanje, Zaščito in Reševanje (krajše KD IZAR) je društvo, ki je vzklilo iz motiviranosti do dela na področju zaščite in reševanja. Pod okriljem Zveze vodnikov reševalnih psov Slovenije člani društva z regijsko reševalno enoto primarno pokrivajo območje Posavja, Dolenjske in Bele Krajine ter del severovzodne Slovenije, na pomoč pa priskočijo tudi kolegom drugje na območju države. Vsi člani enota so vodniki reševalnih psov, ki so opravili izpite za preizkušanje dela reševanih psov po programu mednarodnega IRO/FCI pravilnika in so obenem tudi pozitivno opravili zvezno regijsko preizkušnjo, kjer se poleg specifičnih nalog iskanja pogrešanih oseb ali zasutih v ruševinah, preverja tudi druge veščine in znanja vodnikov. Enota je v stalni pripravljenosti na odziv in lahko v 15 minutah izvozi na intervencijo s psi in ostalo reševalno opremo. 
Delo, ki ga regijska enota KD IZAR opravlja na intervencijah je bilo do danes priprava na iskanje pogrešanih oseb v naravi ali urbanem okolju ter sama izvedba preiskave območja. Kljub temu, da ruševinskih intervencij še niso doživeli, se usposabljajo in opravljajo izpite tudi za morebiten odziv ob rušilnem potresu. Novost, ki ga je društvo v svoje delo vpeljalo v zadnjih dveh letih je mantrailing. Gre za specifično metodo iskanja pogrešane osebe, kjer pes sledi vonju točno določene osebe, na območju kjer se je le-ta gibala. Kljub temu, da je mantrailing v tujini že dolgo uveljavljena metoda, ki se s pridom izkorišča na resničnih intervencijah, je v Sloveniji šele dobro prebil led, prinaša pa velik potencial za povišanje učinkovitosti reševalskega dela.
KD IZAR je manjše društvo, zgrajeno okoli trdnega jedra vodnikov reševalnih psov. Od vsakega posameznika, ki bi si želel pridružiti regijski enoti, ki jo sestavljajo člani društva, se pričakuje kar najvišja mera predanosti in motiviranosti ter zavedanje, da med pristopom v društvo in uvrstitvijo na klicno listo regijske enote, načeloma mine nekaj let trdega dela in odrekanja, ki sčasoma postane način življenja.

 
  Jernej Agrež & Howth (RH-FL/A, RH-FL/B)     Simona Potočar & Tequila (mantrailer)
  Mojca Kogoj & Sali (RH-FL/A, RH-FL/B)     Tina Vehovar & FLU (RH-FL/A, RH-FL/B)
  Šon (RH-FL/A, RH-FL/B, RH-T/A, IRO RH-T/B)     Oto (RH-FL/A, RH-FL/B, RH-T/A, IRO RH-T/B, RH-L/A, RH-L/B)
  Nik Pečar (pomočnik)     Jakob Kos (pomočnik)

 

Kinološko društvo za Iskanje, Zaščito in Reševanje | Čateška ulica 6, 8250 Brežice | info@izar.si | 040 649 265, 051 318 885